ALBERTA : bezienswaardigheden - deel 2

Edmonton - Stony Plains - Mall - Aurora Borealis
deel 1 Banff Banff - Grand Hotel - de CPR - Lake Louise - Icefields - Canmore
  Calgary Calgary - Heritage Park
     
deel 2

Edmonton

Edmonton - Stony Plains - Mall - Aurora Borealis
     
meer   Alberta : overzicht en geschiedenis | andere provincies | artikelen

~ ~ ~ ~

Edmonton

Van Calgary naar Edmonton

Highway 2 is een goede baan met vier rijvakken, en de weinige steden die men tussen Calgary en Edmonton ontmoet zijn Red Deer, Ponoca en Le Duc.

Calgary : sneeuwstorm in mei !

Men vertelde ons dat het weer rond Calgary sterk beïnvloed wordt door de uitlopers van de Rocky Mountains. Het weer is er meer extreem, dan in het meer noordelijk gelegen Edmonton. Het is bijvoorbeeld niet ongewoon om zelfs op het einde van de maand mei in een sneeuwstorm verzeild te geraken... De limiet van dit weerbeeld schijnt rond Red Deer te liggen.

Highway 2 loopt doorheen een plateau, waar uitgestrekte velden afwisselden met akkers, met slechts hier en daar een boerderij. Ietwat bijzonder is dat de grond van de akkers pikzwart is !

Stony Plains : Murals

De Murals ofte muurschilderingen van het stadje Stony Plains worden toeristisch sterk aangeprezen. Vanuit Edmonton neemt men Highway 16A west, en een kwartiertje later rijdt men door de stad Spruce Grove. Dit is een charmante en kleinschalige stad, met voornamelijk recente gebouwen en zeer veel nieuwbouw. Het stadje valt een stuk groter uit dan men op het eerste zicht zou kunnen vermoeden, hierin waarschijnlijk aangepord door de snelle groei van grote buur Edmonton.

Even verder ligt Stony Plains. Het meest recente en commerciële gedeelte van het stadje rijst op langsheen de hoofdweg 16A, maar de murals bevinden zich in het "oude" gedeelte of downtown. Er zijn een twintigtal muurschilderingen, maar de keuze van het onderwerp, de uitwerking van de muurschilderingen (waarvan er diverse op panelen geschilderd zijn), en het artistieke kunnen van de schilders laten soms wel wat te wensen over.

Ze steken inderdaad wel een beetje af tegen de meer kunstzinnige muurschilderingen in La Grange, Oregon en Shreveport, Alabama. Gelukkig bevestigt de schaarse uitzondering wel de regel, maar in het algemeen gesproken is deze attractie misschien toch een beetje "toeristisch opgeblazen".

Stony Plains : Murals 1 Stony Plains : Murals 2
   
Stony Plains : Murals 3 Stony Plains : Murals 4

Edmonton City

Edmonton City oogt een heel stuk aangenamer dan Calgary of Vancouver, waarschijnlijk door de invloed van de universiteit. Men ziet veel groen, de gebouwen liggen ruimtelijk verspreid, en de grasperken zijn zeer verzorgd. Laagbouw primeert overal, alhoewel er toch 700.000 bewoners zijn.

Enkele merkwaardige feiten. Edmonton ligt vrij hoog in het noorden, en 's avonds blijft het er veel langer licht dan elders, in de zomer dan toch.

Verder kan men er met een beetje geluk een uitzonderlijk fenomeen waarnamen : slierten Noorderlicht ofte Aurora Borealis ! Dit laatste is een indrukwekkende ervaring, namelijk een "tapijt" in de hemel !

Edmonton city
   
Edmonton : Aurora Borealis 1 Edmonton : Aurora Borealis 2

The Rutherford House

Edmonton : Rutherford House

Het Rutherford House is gelegen op de terreinen van de Universiteit van Edmonton. In 1911 verhuisde Alexander Cameron Rutherford, de eerste premier van Alberta, met zijn vrouw naar deze woning op de Campus.

Gedurende vele jaren werden talrijke prominenten er ontvangen, en de familie zelf bewoonde het huis tot in 1940, waarna het bewaard werd als historisch monument.

Het is een grote, maar verder vrij "normale" woning, die helemaal niet pompeus aandoet. Ze is goed afgewerkt en praktisch ingericht. De woning is vrij te bezoeken, en er is een restaurant en een ontvangstzaal in ondergebracht.

Fort Edmonton Park

Het fort van Fort Edmonton Park heeft een bewogen geschiedenis achter de rug, niet zozeer door militaire of historische gebeurtenissen, maar wel doordat het maar liefst vier maal van locatie werd veranderd...

In 1795 bouwde de Hudson's Bay Company het eerste Fort Edmonton, om zijn lucratieve pelshandel te beschermen.
In 1802 werd het overgebracht naar wat hedendaags downtown Edmonton, aangezien er een acuut gebrek aan hout was ontstaan.
In 1810 werd het hele zootje weer zo'n 80 kilometer stroomafwaarts verplaatst, omdat de pelshandel daar misschien beter rendeerde.
Dat bleek achteraf echter een grove misrekening te zijn, zodat het in 1813 maar terug naar Edmonton werd overgebracht...
In 1828 en 1830 waren er overstromingen. Zodus werd het fort in 1813 nog maar eens werd verhuisd, deze maal slechts 91 meter stroomopwaarts, en drie meter hoger...

Het hoeft derhalve niet te verbazen dat er een gebrek aan hout was... In 1915 werd het fort uiteindelijk gedecommissioneerd.

Fort Edmonton Park 1 Fort Edmonton Park 2
   
Fort Edmonton Park 3 Fort Edmonton Park 4

In 1967, met de viering van de Centennial of het 100-jarig bestaan van Canada, zochten de Vroede Vaderen van de stad naar een passend imago om Edmonton te vereeuwigen.

Ze besloten over te gaan tot de reconstructie van het oude fort. Ze reserveerden hiervoor een oppervlakte van 64 hectaren in de vallei rond de rivier, maar gaandeweg werden de originele doelstellingen sterk uitgebreid.

Het geheel is gelegen in een mooi onderhouden park, dat naast het oude fort uit 1846 ook diverse "straten" omvat, die vrij accuraat aangepast werden aan een bepaalde periode in de geschiedenis. Zo vindt men er de straten 1885, 1905 en 1920, maar men vindt er tevens een Indiaans kamp, een authentieke stoomtrein, en zelfs een stokoude tram uit 1915 !

Gekostumeerde acteurs geven een boeiende uitleg over het leven in de verschillende periodes, en men vindt er uitstekend onderhouden gebouwen, die kunstig gedecoreerd zijn met oude ambachten. Alleszins een waardevol initiatief, ten zeerste verzorgd, en een uitstekende presentatie. Zeker de moeite van een bezoek waard !

Fort Edmonton Park 5 Fort Edmonton Park 6
   
Fort Edmonton Park 7 Fort Edmonton Park 8

The West Edmonton Shopping Mall

West Edmonton Shopping Mall 1

De West Edmonton Shopping Mall is de grootste Mall ter wereld. Deze eretitel hebben ze zich weliswaar zelf toegekend...

Het blijkt onmogelijk te zijn om uit te vissen of deze Mall inderdaad groter is dan de Mall of America in Bloominton, Minnesota, die de titel van "Grootste Mall in de USA" torst...

Er zijn er méér dan 800 winkels, 100 restaurants en 21 filmzalen in ondergebracht, maar daar blijft het niet bij !

Het Galaxy Amusement Park telt twee Roller Coasters en een grote paardenmolen, naast ettelijke kleinere attracties.

Het World Waterpark omvat een ruim strand, natuurlijk een paar water-tobogans, en het zwembad heeft een heuse en zelfs vrij ferme golfslag ! Op de Deep Sea Derby kan je zelf met je eigen boot varen, en Sea Life Caverns huist een aquarium met diverse vissoorten.

De Sea Lions Rock vertoont een show met zeeleeuwen, en in het Ice Palace kan men een potje schaatsen op de grote schaatsbaan. In de wandelgangen van de Mall vindt men diverse beeldhouwwerken, waaronder een levensgrote walvis, een kleurrijke nar, en men ziet er zelfs een echt piratenschip op het water dobberen ! Het Fantasyland Hotel tenslotte is bekend om zijn speciaal ingerichte kamers, ieder volgens een bepaald thema. Kortom, een stad op zichzelf !

West Edmonton Shopping Mall 2 West Edmonton Shopping Mall 3
   
West Edmonton Shopping Mall 4 West Edmonton Shopping Mall 5
   
West Edmonton Shopping Mall 6 West Edmonton Shopping Mall 7

Het Royal Alberta Museum

Een bezoek aan Edmonton omvat uiteraard het Royal Alberta Museum, met een overzicht van de geschiedenis van deze provincie over de laatste 11.000 jaar.

Van Edmonton naar Saskatoon, Saskatchewan

signalisatie van verkeerslichtenAlberta heeft een opmerkelijk verkeerssysteem uitgedokterd voor kruispunten met verkeerslichten. Ongeveer 150 m vóór de lichten hangt er namelijk een knalgeel paneel met knipperlichten boven de baan. Net iets vóór het verkeerslicht op rood springt, beginnen deze lichten te knipperen, zodat de chauffeur tijdig kan afremmen en niet door het rode licht rijdt...

Highway 16 east ligt zo'n 25 kilometer van het centrum van Edmonton. Men rijdt doorheen een uitgebreide industriezone, waarin alle bouwwerken vrij recent schijnen te zijn. Tien minuten later bevindt men zich echter reeds helemaal op "de buiten". Het landelijke landschap rolt heuvelachtig op een plateau, en men ziet enorme velden en hopen vee... Alles is mooi aangelegd en netjes verzorgd.

We reden doorheen Elk Island National Park en het Ukrainian Cultural Heritage Park. Dit laatste is een evocatie over een grote groep Oekraïners, die hier ingeweken zijn. Ze trachten nog steeds hun eigen culturele aard te behouden. Men ziet er de traditionele huisjes van de eerste nederzettingen, een levensstijl anno 1910, enzovoort.

Een uurtje later rijdt men door het dorp Vegreville, waar nog nooit iemand van gehoord heeft, maar dat wel trots aankondigt dat ze de grootste Pysanka ter wereld hebben ! Joost mag weten wat een Pysanka is... Later visten we uit, dat een Pysanka een oud Oekraïens gebruik is, namelijk het kunstig schilderen en decoreren van Paaseieren !

de grootste Pysanka ter wereld !

Alberta : Lloydminster

Het landschap is aangenaam rollend, en soms versierd met kleine groepen bomen. Er zijn uitgestrekte velden met grote kudden vee, afgewisseld met akkers, en voor de rest is er hoegenaamd niets te zien, geen boerderijen, geen verkeer, en zeker geen mensen...

Pal op de grens tussen de provincies Alberta en Saskatchewan ligt de stad Lloydminster. Een bord met "You are in Oil Country" laat er alvast geen twijfel over bestaan, maar deze stad is een ware Boomtown ! Het is er druk, het ruikt er naar olie en geld, en men kan er gewoonweg alles vinden qua winkels en restaurants. Men vertelde ons dat de lokale arbeidsmarkt gewoon om werkkrachten bedelt, aangezien iedereen in de oliesector wil werken wegens de hogere lonen. Dit is blijkbaar een moderne Goldrush !...

~ ~ ~ ~