WALLONIE - Deel 2

Durbuy, Liege, Namur, Spa, Waterloo

~ ~ ~ ~

Durbuy

Durbuy is zeker één van de grote toeristische trekpleisters van Wallonië, als de kleinste stad ter wereld! Jaarlijks trekt deze mooie middeleeuwse stad uit de 17de eeuw duizenden toeristen. De dorpskern bestaat uit slechts enkele straten, en de grote meerderheid van de inwoners woont in één van de vele omliggende dorpjes.

Durbuy : stad 1 Durbuy : stad 2

Luik

Luik werd in de 8ste eeuw gesticht op de samenloop van de Maas en de Ourthe, als een prinsbisdom, en werd door prins-bisschoppen bestuurd tot in 1795. Het omvatte het grootste deel van de huidige provincie Luik, het zuiden van de huidige provincie Namen, en vanaf 1366 ook het graafschap Loon, of zowat heel de huidige provincie Limburg. Vanaf 1600 had Luik zich ontwikkeld tot een belangrijk Waals centrum van metaal- en wapenindustrie.

De stad Luik was de voornaamste stad van het prinsdom, maar zijn geschiedenis wordt vooral gekenmerkt door talloze conflicten tussen de stad en zijn bisschoppen. In 1468 werd de stad daarom zwaar bestraft door de Bourgondische hertog Karel de Stoute, en diens soldaten pleegden gruwelijke misdaden op de bevolking, waarbij zo'n 5.000 burgers werden vermoord! Luik wordt ook "la cité Ardente" genoemd, naar een avontuurlijke roman van Carton de Wiart uit 1904, die deze gebeurtenis als achtergrond heeft. Toen rond 1500 de hertogen van Bourgondië, en later de Spaanse Habsburgers, de hele Nederlanden onder hun gezag brachten, bleef het prinsbisdom Luik toch onafhankelijk.

In 1815 werd het bij de Nederlanden gevoegd, maar 15 jaar later lag het aan de basis van de revolutie die leidde tot de Belgische onafhankelijkheid. Vanaf 1900 was Luik het centrum van de mijnbouw en staalindustrie, die Wallonië een grote welvaart brachten. Er werden niet minder dan drie wereldtentoonstellingen georganiseerd, in 1905, 1930 en 1939! In Wereldoorlog I vertraagde het taaie verzet van de Luikse forten de Duitse opmars, en het is de eerste stad ter wereld die vanuit de lucht werd gebombardeerd door een Duitse Zeppelin!

De economische problemen, die vanaf 1950 het gevolg waren van de vermindering van de mijnbouw en staalindustrie, hebben een groot effect gehad op de omgeving van Luik. De metropool Luik met zijn voorsteden telt ongeveer 600.000 inwoners.

Bezienswaardig zijn zeker het oud prins-bisschoppelijk paleis, nu het stadhuis, en la Montagne de Bueren, een trap met 374 treden. De St Bartolomeuskerk is een Romaanse kapittelkerk, gebouwd in de 11de en 12de eeuw, die ondermeer de doopvont bevat van Reinier van Hoei, één van de zeven wonderen van België. Tijdens de meest recente restauratie, tussen 1999 en 2005, werd een speciale polychrome bepleistering aangebracht, volgens model van de dom van Limburg an der Lahn.

De St Pauluskathedraal is de hoofdkerk van het bisdom Luik en werd in Gotische stijl gebouwd van de 13de tot de 15de eeuw. Ze werd sterk gerestaureerd nadat ze een kathedraal werd in 1802.

Luik : La Cité Ardente Luik : St Bartolomeuskerk
La Cité Ardente
St Bartolomeuskerk
Luik : Prinsbisschoppelijk Paleis
Prinsbisschoppelijk Paleis
Luik : montagne van Bueren
Luik : St Pauluskathedraal
montagne van Bueren
St Pauluskathedraal

Namur

Namen ligt op de samenloop van de Samber en de Maas, en het is de hoofdstad van de Naamse provincie en tevens van de Waalse regio.

De hoge rotswand in de vork tussen de twee rivieren was een uitstekende verdedigingsplaats, eerst voor een Romeins kamp, later voor het kasteel van de hertogen van Namen, en tenslotte voor een citadel vanaf 1800.

Spa

Spa ligt tegen Luik, en reeds in de Romeinse periode werden zijn minerale bronnen zeer druk bezocht. Gedurende de 18de en 19de eeuw was Spa erg in trek bij welgestelde families, waaronder de koninklijke familie.

Al snel werd het tevens een vrij mondaine stad, met een casino in oude stijl, parken en mooie tuinen. De stad Spa gaf tevens zijn naam aan de moderne Jacuzzi. Buiten de stad kent men natuurlijk ook de Formule 1 omloop van Spa-Francorchamps!

Spa : centrum omloop van Spa-Francorchamps

Waterloo

Waterloo is het slagveld waar in 1815 de Franse keizer Napoleon Bonaparte definitief werd verslagen door de geallieerde Europese troepen van Engeland, Nederland en Pruisen. Deze slag maakte een einde aan de Franse dominantie over Europa, en gaf indirect aanleiding tot het ontstaan van België.

Vermits Waterloo behoorde tot de Nederlanden, bouwde de nieuwe koning Willem I de Leeuw van Waterloo, een monument op de vlakte van Waterloo, tussen 1823 en 1826. Met bijna 300.000 kubieke meter zand werd een 40 meter hoge heuvel opgericht, en op de top werd een 28 ton zware leeuw uit gietijzer geplaatst, op een sokkel van 4,5 meter. Bezoekers beklimmen de 226 treden, en hebben dan een mooi zicht op de plaats van de veldslag en de omringende gemeenten.

Elk jaar wordt de slag bij Waterloo opnieuw opgevoerd door acteurs uit heel Europa, gekleed in historisch correcte uniformen.

de Leeuw van Waterloo 1
Napoleon Bonaparte
   
de Leeuw van Waterloo 2 de Leeuw van Waterloo 3
   
slag van Waterloo 1 slag van Waterloo 2
   
slag van Waterloo 3 slag van Waterloo 4
** Keer terug naar Belgie : Overzicht **

~ ~ ~ ~