OUDENAARDE, VEURNE en VILVOORDE

Oudenaarde: stadhuis, St Walburga kerk - Veurne: Grote Markt, St Walburga kerk
Vilvoorde: OLV van Goede Hoop, OLV van Troost

~ ~ ~ ~

Oudenaarde

Oudenaarde ligt op de oevers van de Schelde, en in de 16de eeuw was de stad in heel Europa bekend om haar wandtapijten. Maar in 1555 werd Keizer Karel opgevolgd door zijn zoon Filips II, en onder diens regime van terreur tegen het Protestantisme viel de Oudenaardse industrie nagenoeg stil. Met de komst van de hertog van Alva emigreerden talloze stedelingen naar de Noordelijke Nederlanden.

Het stadhuis en de aanliggende lakenhal werden gebouwd rond 1530, en ze zijn een mooi voorbeeld van Brabantse laat-Gotiek architectuur.

De Gotische St Walburgakerk werd in 1126 verwoest door brand, en werd herbouwd rond het jaar 1150. Omstreeks 1620 werd een Barokke kapconstructie aan de gotische torenspits toegevoegd.

Oudenaarde : stadhuis Oudenaarde : St Walburgakerk

Veurne

Reeds in de 9de eeuw was Veurne een vestingstad, die in de 14de eeuw werd omwald. De Grote Markt van Veurne is een van de mooiste in België, en ze is omringd door een deel Gotische gebouwen uit de 13de eeuw, toen de lakenhandel rijkdom bracht, en door een deel Renaissance gebouwen uit de 17de eeuw, uit de Spaanse periode.

Ook hier staat een St Walburgakerk, die ontstond als een 9de-eeuwse kapel. Het koorgedeelte is vroeg-Gotisch en stamt uit de 14de eeuw, en de rest is neo-Gotisch, en dateert van het begin van de 20ste eeuw. Het is een enig voorbeeld van een groots opgevatte Gotische kerk, die echter onvoltooid bleef!

Veurne : Grote markt Veurne : St Walburgakerk

Vilvoorde

De kerk van Onze-Lieve-Vrouw van Goede Hoop, ook kortweg Onze-Lieve-Vrouwekerk, is de hoofdkerk van Vilvoorde. Deze Gotische kerk dateert uit de 14de-15de eeuw, maar bezit nog een sacristie uit de 13de eeuw.

De Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van Troost is de kerk van het klooster van de Karmelietessen. Ze werd gebouwd rond 1664 in een laat-Gotische barokke stijl. In het koor bevindt zich het beeld van Onze-Lieve-Vrouw-Van-Troost uit de 13de eeuw.

Vilvoorde : Onze-Lieve-Vrouwekerk Vilvoorde : Onze-Lieve-Vrouw van Troost
Lees verder over Wallonie - Deel 1 of keer terug naar Belgie : Overzicht **

~ ~ ~ ~