HASSELT en IEPER

Hasselt : stadhuis, Japanse tuin, Bokrijk - Ieper : Lakenhallen

~ ~ ~ ~

Hasselt

Hasselt is een mooie en rustige stad, waar het flaneren zeker de moeite waard is, met vele winkels, restaurants en terrasjes. Men heeft er echter een eerder beperkt aantal bezienswaardigheden. Vermeldenswaard is nochtans het stadhuis, gebouwd in 1630 als een patriciërswoning en gekocht door de stad in 1779, en de Japanse Tuin, een initiatief van de zustersteden Hasselt en Itami (Japan).

In 1991 schonk Hasselt een torenbeiaard aan Itami, en in 1992 bouwde Itami in Hasselt een prachtige Japanse tuin, gebaseerd op de traditionele 17de eeuwse Japanse tee-tuin. Met een oppervlakte van 2,5 hectare is dit de grootste Japanse tuin in Europa!

Tussen Hasselt en Genk ligt het Provinciaal Domein Bokrijk, een openluchtmuseum, arboretum en openluchtspeeltuin, met een oppervlakte van 550 hectaren. Het museum werd in 1958 geopend, en bevat zo'n 140 authentieke gebouwen. Verder zijn er allerlei antieke gereedschappen en gebruiksvoorwerpen uit het dagelijkse leven vanaf de 17de eeuw.

Hasselt stadhuis Hasselt Japanse Tuin
stadhuis
Japanse Tuin
Hasselt Bokrijk 1 Hasselt Bokrijk 2
Bokrijk
Bokrijk

Ieper

Ieper wordt reeds in de 11de eeuw vermeld als Iprensis of Ipera, naar het riviertje de Ieperlee, een waterweg naar de zee. In de 12de eeuw bloeide Ieper op als de derde stad van Vlaanderen, na Gent en Brugge. In 1241 verwoestte een brand grote delen van de stad, maar na 1250 ontwikkelde de lakenindustrie zich sterk en werd de Lakenhalle met zijn belfort gebouwd. Lakens uit Ieper waren zelfs terug te vinden in het Russische Novgorod!

Nochtans raakte Vlaanderen verzeild in verscheidene handelsconflicten met Engeland, en het gebrek aan wol veroorzaakte een economische terugval in Ieper, die zich verder zette in de 15de en 16de eeuw. In 1566 werd het bovendien getroffen door de beeldenstorm, en in 1575 werd het onder de voet gelopen door de Geuzen...

Gedurende de 17e en 18e eeuw fungeerde Ieper doorgaans als slagveld tussen Spaanse en Franse troepen, met een tussenpauze onder Oostenrijks bewind. In 1794 werd Ieper opnieuw veroverd door de Fransen, waarna het in 1815 onder Hollands bewind kwam. Na de Belgische onafhankelijkheid verloor de stad rond 1850 volledig zijn belang ten voordele van de textielnijverheid in Gent.

Tijdens Wereldoorlog I werd Ieper gedurende heel de oorlog langs drie zijden belegerd door Duitse troepen, maar ze slaagden er niet in de stad te veroveren, alhoewel er gebruik werd gemaakt van chloor- en mosterdgas! In 1918 werd de laatste slag om Ieper gestreden, waarbij echter zowat heel de stad verwoest werd. Amper zes weken later, op 11 november 1918, was de oorlog afgelopen.

Na de oorlog gingen er (politieke...) stemmen op om de stad Ieper niet weer op te bouwen, en ze gewoon te laten liggen als gedenkteken! Maar met veel Duits geld (de "Wiedergutmachung") werd Ieper terug vernieuwd, al duurde de wederopbouw meer dan 40 jaar. Voor velen, en meer bepaald voor de Britten, is Ieper het symbool van de eerste wereldoorlog. Rond de stad vindt men meer dan 170 begraafplaatsen, voor de meer dan 500.000 doden die er vielen!

Ieper Lakenhallen 1919 Ieper Lakenhallen 1950
de Lakenhallen in 1919
de Lakenhallen
Lees verder met een bezoek aan Kortrijk, Leuven en Lier of keer terug naar Overzicht

~ ~ ~ ~