DE 13 ORIGINELE KOLONIES

~ ~ ~ ~

Dit is een uittreksel van mijn artikel, met kleine foto's. Je vind het volledige artikel met beschrijving en grote foto's in mijn e-boek View America: Typisch Amerikaans!

In de serie reisverhalen VIEW AMERICA verhaalt dit boek gebeurtenissen en feiten die gemeenschappelijk zijn voor alle staten. De migratie naar Amerika, Indiaanse culturen, New France, de French-Indian War, de 13 originele Kolonies, de Louisiana Purchase, de Burgeroorlog, Amerikaanse territoriale expansie, Amerikaanse feestdagen, de Amerikaanse vlag, en eigenaardige oude wetten. Het boek is geïllustreerd met meer dan 70 full-sized foto's.

~ ~ ~ ~

De Engelse kolonies in noord-Amerika

De Amerikanen hebben het nog steeds met de nodige trots over de 13 originele kolonies. Dit zijn de Britse kolonies die een Charter kregen van de Engelse Kroon om zich in noord-Amerika te vestigen. Met het nodige Engelse chauvinisme werd daarbij stilzwijgend voorbij gegaan aan eerdere kolonies, die echter "slechts" door Zweden, Hollanders, Fransen en Spanjaarden werden gesticht...

De belangrijkste reden voor deze onverklaarbare gulle en enorme toekenningen was natuurlijk Money! De Britse en Franse Vorstenhuizen gebruikte deze gemakkelijke manier om hun torenhoge (oorlogs)schulden af te betalen. De gebieden waren (in hun ogen) immers onbewoond land, brachten niets op en kosten enkel handenvol geld aan expedities en bevoorradingen...

De dertien originele (Britse) kolonies zijn :

Connecticut New Hampshire Rhode Island
Delaware New Jersey South Carolina
Georgia New York Virginia
Maryland North Carolina  
Massachussetts Pennsylvania  

Zelfs lang nadat de Amerikaanse kolonies zich onafhankelijk hadden verklaard van de Britten, speelden de originele Koninklijke Charters nog steeds een leidende rol in hun politiek. Regelmatig verwees een of andere staat wel naar zijn originele Britse Charter om zelfs de meest verregaande eis op eigendomsrecht te ondersteunen.

de dertien originele kolonies 1775

~ ~ ~ ~