CHAMPAGNE: laat de kurk maar knallen !...

~ ~ ~ ~

De geschiedenis van Champagne

Champagne wordt gebruikt voor zowat alle feestelijke gelegenheden, zoals trouwpartijen, parties, recepties, openingen, na sportactiviteiten, en ga zo maar door. Maar waar komt champagne vandaan, en hoe wordt het gepresenteerd?

Het woord "Champagne" is eigenlijk een afkorting van het Franse "Vin de Champagne". In 50 voor Christus, in het begin van de Gallo-Romeinse era en juist na de verovering van Gallië, plantten de Romeinen de eerste wijngaarden in deze streek.

In 1114 verbeterden de lokale monniken de wijn, en hun abt, Guillaume de Champeaux, stelde het "Grote Charter van Champagne" op. Maar het duurde tot de jaren 1600, vooraleer champagne regelmatig werd gebruikt in Franse en Engelse koninklijke hoven, waarschijnlijk onder invloed van Parijse families, die grote eigendommen bezaten in de streek.

In 1670 was dom Pérignon, een monnik van het Benedictijnenklooster van Hautvillers, de eerste om de Méthode Champenoise te ontwikkelen, die de kwaliteit van de wijn verbetert, en sommige foutjes wegneemt.

Hij nam de methode over van de wijngaarden van Limoux, en paste ze toe op champagne. Hij was tevens de eerste om kurken stoppen te gebruiken, en tevens dikker glas voor de flessen, om een eventuele ontploffing te vermijden.

In 1729 richtte Nicolas Irénée Ruinart het eerste champagne huis op in Reims. Nadien begon champagne aan zijn sterke internationale opgang, met befaamde huizen als Louis Heidsieck of Claude Moët, in de jaren 1800 gevolgd door Perrier, Bollinger, Pommery, en Veuve Clicquot.

Maar naast de verschillen tussen de verschillende methodes, die gebruikt worden door de champagne huizen, is er ook een merkelijk verschil in de flessen, die gebruikt worden om champagne te presenteren.

Champagne flessen

Kleine flessen    
champagne fles en glazen
 
De Piccolo is zowat overal verspreid over West Europa, maar de Demi is dan weer meer Frans.
     
Piccolo kwart fles 0.18 L
Demi halve fles 0.37 L
     
Traditionele flessen    
   

De Magnum is zowat even bekend als de Standaard fles. Jeroboam en Rehoboam flessen zijn doorgaans eerder gezien op TV, wanneer de winnaar zijn vrienden besproeit na een Formule 1 race! De Methuselah fles zal eventueel gebruikt worden op grote parties of recepties.

9 champagne flessen
     
Standard 750ml 0.75 L
Magnum 2 flessen 1.50 L
Jeroboam 4 flessen 3.00 L
Rehoboam 6 flessen 4.50 L
Methusalem 8 flessen 6.00 L
       
Buitengewone maten    
Melchisedek champagne fles
Ik denk niet dat een van ons reeds de volgende flessen heeft zien gebruiken...
     
Salmanazar 12 flessen 9.00 L
Balthazar 16 flessen 12.00 L
Nebuchadnezzar 20 flessen 15.00 L
Melchior 24 flessen 18.00 L
     
Meer dan buitengewone maten...
 

De volgende maten zijn niet weggelegd voor gewone stervelingen... Eigenlijk stopte de lijst vroeger bij de Sovereign fles, totdat - waarschijnlijk op algemene aanvraag - in 1999 de Primat fles werd ontwikkeld. In 2002 werd zelfs de nog meer prestigieuze en gigantische fles Melchisedek uitgebracht! Ik huiver reeds bij de gedachte aan zijn prijs...

       
Solomon 26.66 flessen 20.00 L  
Sovereign 33.33 flessen 25.00 L
Maximus champagne fles
Primat 36 flessen 27.00 L
Melchisedek 40 flessen 30.00 L
     
's Werelds absoluut Grootste Fles!...
     

Maar zelfs een nog grotere fles werd toch gemaakt, de Maximus !

Ze werd op bestelling gemaakt in Tsjechië door een glas specialist, en het nam één jaar en twee pogingen in beslag om ze te vervaardigen.

Ze werd nadien gevuld met Cabernet-Sauvignon wijn, en kan meer dan 1.200 glazen vullen! Later werd de fles verkocht bij Sotheby's in New York, voor het zoete prijsje van 56.000 $... De opbrengst ging wel naar een goed doel.

     
Maximus 173 flessen 129.75 L

Hoe men een Champagne-sabel gebruikt

 

Alvast Proost !

~ ~ ~ ~